Recept na domáci chlieb:
Budeme potrebovať:
- 0,5kg múky – buď špecialnej chlebovej T650, alebo hladkej
- 0,35 litra vody
- 1 dobre uvarený podusený zemiak
- 0,5 čerstvé droždie alebo sáčok sušeného droždia
- 1 polievková lyžica práškového cukru
- 1 vajíčko
- 3 polievkové lyžice oleja
- 1 polievková lyžica octu
- trocha rasce – tak 0,5 lyčičky – podľa chuti
- štipku soli
- ako doplnok pre zlepšenie chuti, lyžicu slnečnicových semiačok
Suroviny spolu dobre vymiešame, dáme na pekáč na papier na pečenie a necháme vykysnúť v zohriatej rúre. ( Rúru zohrejeme na chvíľu na 50 stupňov a potom vypneme)
Po vykysnutí pečieme na 180 stupňov, v teplovzdušnej rúre stačí 160 stupňov približne 20 minút. Povrch cesta by sa mal zafarbiť.
Ak chceme skontrolovať, či je chlieb upečený, použijeme napr. dlhú ihlicu, ktorú zapichneme o chleba – ak sa cesto na ihlicu nelepí, chlieb je hotový.
Po upečení potrieme povrch vodou zmiešanou s trochou oleja a prikryjeme utierkou. Ak sme napiekli viac, doporučujem odložiť do mrazničky a po vybratí bude chlieb ako čerstvý.
Rôzne obmeny chleba, prípadne recept na bezlepkový chlieb nájdete na blogu: Bezlepkový chlieb ( Gluten Free Bread Recipe ) prípadne Bezlepková bábovka a Bezlepkový knedlík z mikrovlnky.